Digitaal waardige burgers

Artificial intelligence, augmented reality, virtual reality, synthetische media, blockchain, metaverse, smart industry, smart city`s en internet of things. Een lijst met technologische ontwikkelingen die zich nu afspelen en waar we vandaag iets mee moeten. Zo klinken veel geluiden in het onderwijs.

Lees meer »

Waarom een digitaal zwemdiploma niet de oplossing is

Renze Tjoelker en ik lazen het blog Een‘ digitaal zwemdiploma’ voor iedere burger van Peter van Eijk. Hieronder onze reactie op Peter’s pleidooi dat elke Nederlandse burger een diploma moet halen dat staat voor behaalde digitale vaardigheden. Hiermee moeten zij in staat zijn om mee te blijven doen in een veranderende samenleving.

Lees meer »

Is deepfake de morele grens?

Op donderdag 28 oktober plaatste De Correspondent op haar website en op een aantal social media platformen een deepfake video waarin premier Rutte een pleidooi houdt over het klimaat. In de beschrijving van de video wordt opgeroepen om de deepfake video te delen als je wilt dat de echte premier klimaatleiderschap toont. De video is nauwelijks van echt te onderscheiden. Aan het einde van het filmpje zegt Rutte dat het niet echt is. En op de website van De Correspondent is een verantwoording te lezen. Een deepfake video wordt ingezet als journalistiek instrument.

Lees meer »