Is deepfake de morele grens?

Gepubliceerd op 28 oktober 2021 om 20:58

Op donderdag 28 oktober plaatste De Correspondent op haar website en op een aantal social media platformen een deepfake video waarin premier Rutte een pleidooi houdt over het klimaat. In de beschrijving van de video wordt opgeroepen om de deepfake video te delen als je wilt dat de echte premier klimaatleiderschap toont. De video is nauwelijks van echt te onderscheiden. Aan het einde van het filmpje zegt Rutte dat het niet echt is. En op de website van De Correspondent is een verantwoording te lezen. Een deepfake video wordt ingezet als journalistiek instrument.

Is hier een morele grens bereikt? We leven met elkaar in een democratische rechtstaat waarbij vrijheid van meningsuiting en persvrijheid een groot goed is. Dit grote goed brengt ook een verantwoordelijkheid met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan privacy. Wat doet deze deepfake video met de persoonlijke autonomie van Mark Rutte? De reacties onder de video zijn verschillend, met woorden als geweldig, op het randje, onethisch en ongepast. 

Deepfake is niet nieuw, denk aan de populaire app Wombo. Een app waarbij je een videoclip kunt creëren door een foto te uploaden. Dit is een vrij onschuldige app. Synthetische media wordt echter ook gebruikt voor minder onschuldige toepassingen. Een voorbeeld is fakeapp. Een app waarmee je gezichten kunt veranderen in bestaande filmpjes, bijvoorbeeld porno of onthoofdingsfilmpjes. Een uitgelezen kans om kattenkwaad uit te halen, waarbij de effecten op het werkelijke leven van anderen groot kan zijn. 

Omarmen wij als samenleving deze vorm van journalistiek of nog veel breder, de wijze waarop we met elkaar communiceren? Waar ligt de grens? In het werkelijke leven zijn onze waarden en normen vrij expliciet, maar online is dat anders. Deepfake illustreert het belang om met elkaar in dialoog te komen over de wijze waarop we in een digitaliserende samenleving met elkaar willen omgaan. Accepteren we deepfake alleen als satire of ook voor andere doeleinden. Zoals De Correspondent om het klimaat onder de aandacht te brengen. Laten we ook voor de digitale samenleving onze normen en waarden expliciet maken, grenzen stellen en daarmee die morele mist doen verdwijnen.

Is hier een morele grens bereikt?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.