OVER

Ik ben Renze Tjoelker, 36 jaar oud en woonachtig met mijn vrouw en kinderen in Nijverdal. Ik ben expert, onderzoeker en spreker op het gebied van Digitalisering.

Mijn professionele loopbaan ben ik begonnen als docent ICT. Na een aantal jaren les te hebben gegeven aan jongeren vond ik het tijd voor een volgende stap. Ik kon les geven bij het team Defensie trajecten. En dat ben ik gaan doen. Op verschillende militaire kazerne`s heb ik ICT gegeven aan militairen die zich wilden laten omscholen tot ICT specialist binnen Defensie of daarbuiten. Een leerzame periode. Na 3 jaar kreeg ik het aanbod om manager te worden van het Centrum voor Excellent Vakmanschap ICT en Cyber voor Defensie. Die kans heb ik met beide handen aangegrepen. In deze rol was ik expert op het gebied van digitalisering, ICT en Cyber Security en had ik een verbindende functie tussen 11 MBO scholen en 3 krijgsmachtonderdelen van Defensie. In die tijd heb ik diverse trainingen gevolgd op het gebied van Cyber Security en Ethical Hacking.

Naar mate mijn kennis van Cyber Security groter werd, merkte ik ook dat de menselijke invalshoek van Cyber Security erg belangrijk is en dat cyber security eigenlijk een integraal onderdeel zou moeten zijn van beroepsopleidingen, maar ook de bedrijfsvoering van organisaties. En daar heb ik missie van gemaakt. Ik heb bij ROC Friese Poort een practoraat opgericht, met als doel om de digitale weerbaarheid van jongeren, volwassenen, zowel privé als bij het beoefenen van een beroep te versterken. Daarbij gaat het zeker niet alleen maar om de technische invalshoek, maar ook om de menselijke. Wat daar voor nodig is heb ik verwoord in het Digitaal Moreel Kompas.

Als practor Digitale Weerbaarheid heb ik veel lezingen gegeven aan burgers en ondernemers, over het versterken van de eigen digitale weerbaarheid. Ook ben ik bestuurslid geworden van Stichting Cyber Safety Noord Nederland, een stichting die MKB bedrijven helpt bij digitale weerbaarheid.

In 2021 heb ik mijn eigen bedrijf opgericht. Het versterken van de digitale weerbaarheid van jongeren, volwassenen en ondernemers is mijn levensmissie geworden.  En dat gaat veel verder dan alleen digitale veiligheid. Denk bijvoorbeeld aan de impact van algoritmen op ons dagelijks leven, hoe technologie onze menselijke normen en waarden verschuift, complottheorieën, en nog veel meer. Mijn eigen bedrijf combineer ik met rol als hoofddocent - onderzoeker Digitalisering en Veiligheid bij Saxion Hogeschool.

Op een veilige, ethische en gezonde manier alle kansen van digitalisering benutten. Dat gun ik iedereen en daar help ik graag bij!