CURSUS ONBEZORGD VEILIG INTERNETTEN

Inleiding

U wilt een aankoop doen via Markplaats of een Webshop, u wilt telebankieren of inloggen met DigiD en u twijfelt of het wel veilig is. Herkent u dat gevoel? Wilt u meer grip krijgen op uw digitale veiligheid en voorkomen dat u slachtoffer wordt van digitale criminaliteit? Dan is de cursus Onbezorgd Veilig Internetten iets voor u.  In drie avonden leert u uw digitale basisbeveiliging op orde te brengen, over vormen van digitale criminaliteit en over uw digitale privacy. Met deze kennis bent u in staat om meer uit het internet te halen. U heeft geen voorkennis nodig.

De kosten bedragen 65 euro per persoon. Hiervoor ontvangt u een reader, 3 lezingen over digitale veiligheid, heeft u de mogelijkheid om al uw vragen te stellen en ontvangt u als bewijs van deelname een mooi certificaat.

Bijeenkomsten

Bijeenkomst 1: Basisbeveiliging

We starten deze cursus met het thema basisbeveiliging. Een goede basisbeveiliging is belangrijk om op een veilige en onbezorgde manier alle kansen en mogelijkheden van het internet te kunnen benutten. Allereerst is het belangrijk om een beeld te vormen tegen wie u zich wilt beveiligen. Vervolgens kijken we naar een goede basisbeveiliging van de laptop, pc, smartphone en tablet. Het maken van back-ups, updaten, een virusscanner en veilig omgaan met wachtwoorden zijn belangrijke onderwerpen van deze avond.

Tijdens het thema basisbeveiliging staan de volgende leerdoelen centraal:

  1. de deelnemer kent de kwetsbaarheden van het internet
  2. de deelnemer kan een pc of laptop goed beveiligen
  3. de deelnemer kan de smartphone goed beveiligen
  4. de deelnemer kan de tablet goed beveiligen
  5. de deelnemer kan veilig omgaan met wachtwoorden
  6. de deelnemer kent het belang van updates en kan updates uitvoeren

Bijeenkomst 2: Digitale criminaliteit

Er zijn heel veel verschillende vormen van digitale criminaliteit. Tijdens de tweede bijeenkomst bespreken we de meest voorkomende. Er is overlap in de handelingswijze tussen de verschillende vormen van digitale criminaliteit. Deelnemers leren dit herkennen waardoor zij ook gewapend zijn tegen nieuwe vormen van digitale criminaliteit.

Tijdens de tweede bijeenkomst wordt gewerkt aan het leerdoel: de deelnemer is gewapend tegen vormen van digitale criminaliteit. Daarbij gaat het om: 

1           Vriend-in-nood fraude (whatsapp-hulpvraag-fraude)

2          Ransomware (gijzelsoftware)

3          Phishing (stelen van inloggegevens)

4          Pinpasfraude (geldezels)

5          Helpdeskfraude (microsoftscam)

6          Identiteitsfraude (misbruik van jouw persoonsgegevens)

7          Hacking (inbraak in pc of smartphone)

8          Internet oplichting (bijv. marktplaatsfraude)

9          Spoofing (dader doet zich voor als iemand anders)

Bijeenkomst 3: Privacy

Het beschermen van privacy is een belangrijk element van onbezorgd en veilig internetten. Digitale criminelen misbruiken vaak informatie van potentiële slachtoffers die zij op het internet kunnen vinden. Weten welke informatie over u op het internet is te vinden, helpt bij het kunnen herkennen van digitale criminaliteit. Deze bijeenkomst gaat ook in op het privacy vriendelijk delen van foto`s of informatie op social media, de filterbubbel en uw rechten binnen de privacywet AVG.

Tijdens het thema privacy wordt gewerkt aan de volgende leerdoelen:

  • de deelnemer kent zijn digitale voetafdruk en kan deze verkleinen
  • de deelnemer is bewust van zijn of haar filterbubbel
  • de deelnemer kent zijn rechten en plichten binnen de AVG

Bestanden

Data Plaats Organisatie
1 april, 1 mei, 1 juni Nijverdal